Ak jeme správne, telo sa detoxikuje samo

Kde je čisto, tam je zdravo. Platí to nielen o domácnostiach, ale aj o našich telách. Kadečím si ich vieme zaniesť, niekedy vedome, niekedy len tak mimochodom, v každom prípade je dôležité starať sa o pravidelné upratovanie.

Nie, dievčatá, dnes s vami nejdem na obed, detoxikujem,“ krúti hlavou šéfka a smutne sa usmeje na svoj pohár s vodou. S kolegyňami si na obede nepoklebetí ani na druhý, ani na tretí deň. Je čoraz mrzutejšia, unavenejšia, plná vody, ktorú občas vystrieda čaj. Nielen ona, ale všetci okolo nej (doma aj v práci) čakajú na zázrak očisty, kedy bude zase krásna, plná sily, fit a hlavne pokojná a spokojná.

Dočkajú sa?

„Podľa lekárskeho slovníka znamená slovo detoxikácia proces, ktorým sa odstraňujú alebo zneškodňujú toxické látky,“ hovorí  Bc. Edita Weidenthalerová, nutričná terapeutka, Klinika dětského a dorostového lékařství ve VFN Praha, dětská ambulance. „Ak sme zdraví, o priebežnú detoxikáciu sa postará naše telo samo. Hlavným detoxikačným orgánom je pečeň, ale očista prebieha aj v pľúcach, ľadvinách a v pokožke. Preto by sme sa o tieto orgány mali dobre starať.“

Čo to znamená?
V zásade nič zložité ani neznáme. Starať sa o ne znamená pravidelne jesť, zo stravy vylúčiť fast food, údeniny, mastné jedlá a množstvo jednoduchých sacharidov aj sladených nápojov. „Alkohol by sme mali do svojho bežného života zaraďovať naozaj len výnimočne a miesto by v ňom nemali mať ani ostatné návykové látky či rituálne nadmerné pitie kávy,“ radí nutričná terapeutka. „Naopak, do jedálnička by sme mali zaradiť viac čerstvej zeleniny a ovocia, bielkoviny čerpať aj z rastlinných zdrojov a dôležité je piť dostatok vody. Aby sa telo dobre zbavovalo toxínov, treba sa aspoň hodinu denne venovať nejakej pohybovej aktivite a tráviť čas vonku na vzduchu.“Pri výbere potravín by sme sa mali orientovať na domácu produkciu a pozorne sledovať zloženie potravín a vyberať si lokálne potraviny.

Pri zdravej výžive by ste rozhodne nemali opomínať vajcia. Ľudia, ktorí do svojho jedálnička zaradia jedno vajce denne, by mohli výraznejšie znížiť riziko vzniku srdcovo-cievneho ochorenia, tvrdia čínski vedci v spolupráci s britskými, ktorí svoje zistenia publikovali v magazíne Heart. Vajcia sú výdatným zdrojom bielkovín, vitamínov a iných bioaktívnych zložiek vrátane cholesterolu. Ten však podľa vedcov nemusí byť dôvodom na obavy.

Čas na reštart
Nikdy nie je neskoro zmierniť prípadné škody napáchané na našich telách. Netreba sa orientovať iba na populárny jarný detox, keďže, ako už potvrdila nutričná terapeutka, telo sa snaží pomôcť samo sebe priebežne. Jar a nadchádzajúce leto sú však úžasné v pestrej ponuke čerstvých surovín, ktoré očistu uľahčia. Pokiaľ ide o ovocie a zeleninu, ich pomer v dennom jedálničku by mal byť jeden ku dvom a najväčšiu službu nám urobia čerstvé. To nahráva do karát populárnym smoothie. „Smoothie nie sú plnohodnotnou náhradou stravy, ale určite sú vhodným spestrením jedálneho lístka,“ pritakáva E. Weidenthalerová.

Keď sa pripravia a konzumujú správne, majú samé výhody – zelenina a ovocie sú pre telo v tejto podobe ľahšie stráviteľné, vďaka tekutej forme dokážeme do organizmu dostať podstatne viac prospešných látok, ako keby sme mali schrúmať, povedzme, tri mrkvy, dva kaleráby a všetko zajesť hrsťou plnou špenátových listov. V prípade ovocia je to však trochu nebezpečné, hrozí, že s veľkým množstvom smoothie skonzumujeme viac ovocia než obyčajne a hoci obsahuje napríklad vlákninu, je aj plné fruktózy. Prírodného, ale stále cukru.

Nič z tohto nebude fungovať poriadne, ak bude organizmu chýbať voda. To je posledná dôležitá zložka každej detoxikačnej kúry – situačnej alebo systematickej.

ČÍTAJ ĎALEJ