Takto spoznáte slovenské vajcia

Ak sa chystáte zásobiť na veľkonočné sviatky vajíčkami, v obchodoch dobre vyberajte. Nedajte sa zlákať nízkou cenou, mohli by ste si domov priniesť pochybnú kvalitu. Na pultoch sa objavili poľské vajcia, ktoré nedávno sprevádzali potravinové škandály. Vtedy ich obchodníci museli stiahnuť.


Nielen kvôli škandálom, ale aj z dôvodu podpory slovenských producentov vajec, vyberajte si vajcia naše. Necestujú ako vajcia zo zahraničia, naše potravinové normy sú tak prísne, že prakticky neexistuje riziko kontaminácie. To sa môže objaviť snáď len vtedy, ak vajcia kúpite ráno a necháte ich v horúcom aute do večera.
Naše vajcia sú kvalitné a navyše nimi podporujte slovenskú výrobu.

Ako ich spoznáte? 
Skontrolujte si nielen označenie na krabici, v ktorej sú zabalené, ale overte si aj krajinu pôvodu priamo na škrupine. Keď majú označenie SK, sú naše, domáce. Na škrupine si môžete overiť aj spôsob chovu nosnice:
0 označuje ekologickú poľnohospodársku výrobu,
1 chov vo voľnom výbehu,
2 podstielkový chov,
3 chov v obohatených klietkach.


Po čísle nasledujú dve písmená, ktoré označujú kód krajiny pôvodu. Napríklad SK – Slovenská republika, CZ – Česká republika, PL – Poľsko, HU – Maďarsko, AT – Rakúsko, a podobne.

ČÍTAJ ĎALEJ