Viete o tom, že dnes je Medzinárodný deň vajec? Vajcia patrí medzi superpotraviny.

Patríte medzi tých ľudí, ktorí ešte stále veria, že vajce je potravina, ktorá spôsobuje vysoký cholesterol? Toto tvrdenie je už dávno vyvrátené a o čo viac, najznámejší kuchár sveta Jamie Oliver označil vo svojom článku vajce ako superpotravinu č. 1.

Čítajte viac a urobte správny krok smerom ku zdraviu.

Dlhovekosť sa skrýva v jednoduchosti

 Známy šéfkuchár bez čapice Jamie Oliver zisťoval, ktoré potraviny sú pre nás skutočne prospešné, a tak cestoval po rôznych krajinách (napríklad Kostarika, Japonsko, Grécko), aby zistil, v akom type stravy sa skrýva tajomstvo života tamojších ľudí.

Možno to vyznie prekvapujúco, ale v jeho výslednom zozname nie je goji ani zelené nápoje. „To tajomstvo je v šikovnom varení s jednoduchými potravinami. Títo ľudia používajú jednoduché ingrediencie, aby vytvorili najchutnejšie jedlá, aké som kedy jedol,“ povedal Jamie Oliver pre independent.co.uk.

Jamie Oliver tiež došiel k záveru, že k zdravšiemu a dlhšiemu životu dopomáha menej mäsa, vyšší príjem vody a bohaté raňajky. „Najmä sýte raňajky sú spoločnou črtou ľudí dožívajúcich sa vysokého veku s aktívnym životom.“

Pod dlhovekosť sa samozrejme podpisuje aj genetika, vždy jej však môžeme pomôcť. Napríklad týmito superpotravinami, ktorých rebríček vytvoril Jamie Oliver:

Na prvom mieste sú podľa Jamieho Olivera vajcia, ktoré sú bohatým zdrojom proteínov, vitamínov D, A, B2 a B12, kyseliny listovej, jódu.

Ďalšou superpotravinou je kozie mlieko bohaté na vápnik, proteíny a vitamín D.

Na treťom mieste uvádza ryby ako zdroj omega 3 mastných kyselín.

Poradie na ďalších miestach je nasledovné:

  • Sladké zemiaky (zdroj vitamínu A, B5 a B6)
  • Tofu (zdroj ôsmych esenciálnych aminokyselín, železa a vápniku)
  • Divoké byliny (zdroj magnézia a kyseliny listovej)
  • Vlašské orechy (zdroj magnézia, medi a kyseliny listovej)
  • Čierna fazuľa (zdroj magnézia, kyseliny listovej, draslíka, železa)
  • Čerstvé ovocie (bohatý obsah vitamínov)
  • Morské riasy (zdroj železa a vitamínu B12)
  • Divoká ryža (zdroj magnézia a fosforu)
  • Cesnak (zdroj vitamínov C a B6, mangánu, selénu a iných antioxidantov)
  • Krevety (zdroj magnézia, zinku, selénu a vitamínu B12)
  • Chili (zdroj vitamínu C a antioxidantov)

ČÍTAJ ĎALEJ