Žĺtka, bielka – zdravie ukryté v škrupinke

Vaječný žĺtok obsahuje vápnik a železo, ktorý v našom tele funguje ako prenášač kyslíka v krvi a je veľmi dôležitý pre náš imunitný systém, energetický metabolizmus a iné dôležité telesné funkcie. Železo nachádzajúce sa vo vaječnom žĺtku je formou hemoglobínového železa, čo je najlepšie absorbovateľná a použiteľná forma železa nachádzajúca sa v potravinách.


A prečo by ste mali jesť bielka? Sú bohatým zdrojom bielkovín, ktoré sú považované za jedny z najdôležitejších výživných látok v našej strave. Jednoducho povedané, ľudské telo využíva bielkoviny pre budovanie nového svalstva a opravu starého. Jedno stredne veľké vajce má približne také isté množstvo bielkovín ako 30 gramov vareného mäsa, rýb alebo hydiny. Vaječná bielkovina je teda nielen najlepším zdrojom bielkovín v našej strave, ale je aj najlacnejšia.


Kedy jesť vajcia? Najlepšie ráno. Vajcia majú vysoký index sýtosti, takže na raňajky vám dodajú potrebnú energiu a nutričné látky na celý deň. Mnohé štúdie potvrdili, že keď začínate deň vajíčkami, zvýšite si pocit nasýtenia. To je aj dôvod, prečo sa odporúčajú pri redukčných diétach. Vyskúšajte na raňajky napríklad varené vajcia. S varenými vajcami či toastom z tmavého chleba, ktorý je obložený syrom, šunkou, paradajkami s troškou bazalky začneme deň skutočne dobre.
Lekári aj výživoví poradcovia rozhodne odporúčajú zaradiť vajcia do svojho jedálnička (ideálne 2 až 3 denne). Obsahujú totiž množstvo vitamínov a výživných látok, ktoré sú prospešné pre naše srdce a celkovo zdravý životný štýl. Nehľadajme chyby tam, kde nie sú a radšej začnime preferovať prírodné potraviny a polotovary či fast foody úplne škrtnime zo svojho jedálnička. Mali by sme jesť to, čomu rozumieme. Čítajme zloženie potravín a tabuľky s nutričnými hodnotami. Aj cereálna tyčinka môže mať v sebe toľko cukru, že by sme tomu ani neverili. Mali by sme sa vrátiť k tomu, čo sa kupovalo kedysi – zelenina, ovocie, mäso, vajcia, ryža a zdravé tuky. Do nášho každodenného života zaraďme aj fyzickú aktivitu (aspoň dlhú prechádzku), minimalizujme stres a kvalitne spime.

Pri potravinách dbajme na ich kvalitu a pôvod.

Pred kúpou vajec si skontrolujte krajinu ich pôvodu a nakupujte iba slovenské vajcia. Sú bez škandálov, pod neustálou kontrolou, čerstvé, zdravé, kvalitné a najmä bezpečné.

ČÍTAJ ĎALEJ