Jedlo je základom nášho života počas všetkých štyroch ročných období. V lete volíme skôr ľahšie jedlá, pričom tie ťažšie automaticky z jedálnička vyraďujeme. Vajce ako stavebný kameň mnohých pokrmov je aktuálne počas celého roka.
Aj v lete platí, že každodenný pohyb aspoň v podobe prechádzky zlepší našu kondíciu a náš jedálniček má tvoriť pestrá, kaloricky primeraná strava bohatá na zeleninu, ovocie, bielkoviny, sacharidy a vhodné tuky. Leto nemení ani pravidlo 5 jedál za deň, pričom raňajky majú byť sýte – mali by tvoriť 25 % nášho denného kalorického príjmu. Desiata a olovrant 10 % a zvyšok si rozdeľte medzi obed a večeru a tri hodiny pred spánkom už nejedzte. Takto telo dostáva potravu priebežne a nemusí si tvoriť zásoby na horšie časy. Čo sa týka surovín, leto praje najmä ovociu, zelenine a veľmi dôležitý je pitný režim.
Vajcia ako dôležitá súčasť zdravej výživy sa na našom tanieri môžu v letnom období objaviť v rôznych podobách. Niekto nedá ani v horúčavách dopustiť na teplé raňajky v podobe omelety, a keď si do nej môže v lete pridať čerstvú paradajku či papriku, má pochúťku ako „nakreslenú“. A navyše zdravú. Vajcia poskytujú cennú bielkovinu a celý rad vitamínov a minerálnych látok. Sú tiež bohatým zdrojom niekoľkých esenciálnych mastných kyselín. Konzumácia vajec patrí ku kvalitnej strave a prispieva k lepšiemu pocitu nasýtenia po jedle, a dáva sa aj do súvislosti s lepšou reguláciou hmotnosti.
Keď si budete v obchode vyberať vajcia, okrem toho, že siahnite po slovenských, pozrite si aj ich označenie. Vyberajte buď 0 (bio), alebo 1 (voľný výbeh), prípadne 2 (podstielkový chov). Nekupujte vajcia s označením 3, nakoľko ide o vajcia z klietkového chovu. Tento spôsob je nielen najmenej humánny, ale tieto sliepky môžu produkovať aj stresový hormón zvaný kortizol. Ak chcete pre seba a svoje deti tie najzdravšie vajcia, hľadajte tie s označením GMO free. Nájdete ich v obaloch Babičkin dvor.
Nákup nenechávajte v horúčavách dlho v aute, vajcia uložte do chladničky. Najdlhšie čerstvé vydržia pri teplote 5 – 8 stupňov Celzia a radšej ich skladujte v zadnej časti chladničky, nakoľko tam je teplota stálejšia. Pripravené stojany v prednej časti sú síce fajn, avšak chladnička pri stálom otváraní a zatváraní mení teplotu, čo im nemusí robiť veľmi dobre. Pred ukladaním ich neumývajte ani neutierajte, mohli by ste narušiť prirodzenú ochrannú bariéru, a tak sa môžu do nich dostať mikróby od ostatných potravín.
A aby ste mali ešte lepšiu inšpiráciu, pripravili sme pre vás skvelé letné pokrmy, na ktorých si pochutíte nielen s rodinou, ale rozhodne nimi očaríte aj návštevu. Vychlaďte Prosecco a letný večer sa môže začať.
Letné recepty Babičkin dvor pre vás pripravil šéfkuchár hotela Tatra Eduard Hrdý a určite ich ocenia aj priaznivci zdravej výživy.
Pozrite sa na recepty TU
Voľte vajcia Babičkin dvor
Babičkin dvor ako prvý chovateľ a výrobca vajec na Slovensku začal vo veľkovýrobe používať NON GMO zdroj bielkovín – sójové extrahované škroby a ostatné suroviny nakupuje od lokálnych dodávateľov zo slovenskej proveniencie. Sójový šrot je zo sóje dopestovanej v strednej Európe, kde sa GMO sója nepestuje. V súčasnej dobe Babičkin dvor vyprodukuje mesačne 2,5 miliónov vajec od nosníc kŕmených bez geneticky modifikovaných organizmov. A ich produkcia bude stále stúpať. „Sme prvým slovenským výrobcom vajec, ktorý sa rozhodol ísť týmto smerom,“ hovorí JUDr. Jaroslav Novák, majiteľ spoločnosti.
Pre viac informácií kontaktujte: Andrea Hinková, 0905 401 997