Prepeličie vajcia sú považované za najzdravšie medzi vajcami. Sú charakteristické svojimi hnedými škvrnami na bielej škrupine. Obsahujú veľa vitamínov a stopových prvkov.
Ich najcennejšími prednosťami je obsah omega 3 a 6 mastných kyselín, veľký obsah vitamínov A, B1 a B2, D a tiež železa. Normalizujú krvný tlak a zlepšujú trávenie. Odporúčajú sa deťom aj športovcom ako zásobáreň bielkovín. Takisto priaznivo pôsobia na našu imunitu.
Prepeličie vajíčka obsahujú takmer nulový cholesterol, naopak, vyznačujú sa svojou silou, pokiaľ ide o antibakteriálne či protinádorové účinky.
Sú vhodné aj pre alergikov. Boli podrobené mnohým vedeckým štúdiám, z ktorých vyplynulo, že prepeličie vajcia vedia predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam, osteoporóze a pomáhajú posilňovať imunitu.
Dajú sa využiť všade tam, kde aj slepačie vajcia. Do nátierok, uvarené natvrdo, do koláčov a skvelá je aj praženica z nich či chlieb vo vajci.
Počas Veľkej noci ich môžete použiť aj ako volské oká na špenát. Špenát si pripravíte klasickým spôsobom a na jednu porciu použite 6 – 10 prepeličích vajec, ktoré pripravíte na olivovom oleji.