Aké vajcia kupujú slovenskí zákazníci?

Pri výber vajec kladieme veľký dôraz popri kvalite a čerstvosti vajec aj na krajinu, odkiaľ pochádzajú.

Tri štvrtiny Slovákov tvrdia, že počas sviatkov nakupujú vajcia vo väčšej miere ako v iných obdobiach. Množstvo tradičných sviatočných pokrmov, ako sú napríklad počas Veľkej noci zemiakové šaláty a obložené chlebíky, si bez vajec nevieme ani predstaviť.

Pozreli sme sa bližšie na výsledky reprezentatívneho prieskumu, uskutočneného v polovici marca pre sieť supermarketov BILLA, ktorý hovorí o našom vzťahu k vajciam a spôsobe ich konzumácie.

Slovenský pôvod
Pri výbere vajec kladieme veľký dôraz popri kvalite a čerstvosti aj na krajinu, odkiaľ pochádzajú – potvrdilo to viac ako 87 % oslovených ľudí. Ľudia cielene hľadajú na pultoch vajcia slovenského pôvodu, pochádzajúce od slovenských producentov, ideálne z danej lokality, odkiaľ pochádzajú.

Preferujeme podstielkový chov
Štyria z piatich ľudí uvádzajú, že im záleží na tom, ako žijú nosnice a pozitívny postoj k podstielkovému chovu má 69 % opýtaných. Prieskum odpovedal aj na dôvody, pre ktoré uprednostňujú podstielkový chov. Vajcia z podstielkového chovu ľudia vnímajú ako kvalitnejšie a predpokladajú, že nosnice žijú v lepších podmienkach, a práve preto vajíčka z týchto chovov vyhľadávajú.

Podstielkový, klietkový alebo voľný chov?
Rozdiel medzi jednotlivými druhmi chovov nosníc je v skutočnosti veľký. Pri klietkovom chove má každá sliepka k dispozícii obmedzený priestor. Podstielkový chov umožňuje sliepkam oveľa väčšiu voľnosť. Priestor určený v priemere pre jednu sliepku sa takmer zdvojnásobí. Rovnako pribudne aj podstielka vo forme slamy a samozrejme zmiznú mreže klietky.

Pri chove vo voľnom výbehu majú sliepky ešte viac priestoru, v priemere na jednu pripadá plocha minimálne štyri m2, teda plocha priemerného panelákového balkóna. Vonkajšie priestory pri voľnom výbehu obsahujú aj trávu a kríky a umožňujú sliepkam pohyb, čím im silnejú kosti. Ekologický alebo BIO chov je ďalším stupňom, kde sú sliepky chované v ekologickom poľnohospodárstve a sú kŕmené bio krmivom. Cereálne vajíčka pochádzajú zase od sliepok, ktoré boli kŕmené cereálnym krmivom.

„Skupina REWE, do ktorej patrí aj BILLA, sa rozhodla reagovať na požiadavky svojich zákazníkov a zaviazala sa, že ukončí predaj vajec z klietkového chovu do roku 2025 a nahradí ich vajcami z podstielkového chovu a z voľného výbehu. Tento záväzok platí rovnako pre všetky krajiny vrátane Slovenska. Už teraz sa snažíme ponúkať čo najširší sortiment, aby si zákazníci mohli vybrať podľa svojich preferencií. A zachovávame pritom výhodnú cenu. Súčasne sme radi, že sa nám podarilo dosiahnuť náš dlhodobý cieľ a môžeme deklarovať, že spoločnosť BILLA predáva na pultoch svojich predajní 100 % vajec zo Slovenska. V ponuke máme vajcia z obohateného klietkového chovu, cereálne vajcia, niekoľko druhov vajec z podstielkového chovu, z voľného výbehu a samozrejme bio vajcia,“ zdôrazňuje Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa siete predajní BILLA.

Ako ich máme najradšej?
Prieskum dal odpoveď aj na otázky prípravy vajec. Vajcia aspoň raz do týždňa konzumuje 81 % opýtaných, teda štyria z piatich. Najpopulárnejšie sú miešané vajcia, ktoré favorizuje až tretina ľudí, nasledujú omeleta, volské oko a vajcia na tvrdo, ktoré preferuje približne pätina.

Ostatné druhy prípravy vajec, ako vajcia na mäkko, benediktínske vajcia či vajcia na hniličku, sú skôr okrajovou záležitosťou.

ČÍTAJ ĎALEJ