Jednoduché tipy pre zdravie a odolnosť vašich sliepok

Zaistenie dobrej imunity sliepok je kľúčové pre ich zdravie a prevenciu rôznych chorôb, ktoré by ich mohli postretnúť. Imunita je ovplyvňovaná množstvom faktorov – genetikou, vekom, stravou, stresom a prostredím, v ktorom hydina žije. Pre zvýšenie jej imunity je preto dôležité držať sa niekoľkých zásad.

Základným kameňom silnej imunity je správna výživa. Sliepky mali dostávať vyváženú stravu bohatú na vitamíny a minerály – A, D, E a B-komplex – ktoré podporujú rast a obranyschopnosť organizmu. Minerály ako zinok, selén a meď sú dôležité pre správne fungovanie imunitného systému. Okrem komerčných krmív môžete svojim sliepkam dávať čerstvú zeleninu, ovocie a bylinky, ktoré sú na tieto potrebné živiny bohaté. Dopĺňanie vitamínov môžete zaistiť aj prostredníctvom doplnkov stravy, osvedčenými prostriedkami pre podporu imunity sú napríklad cesnaková voda a jablčný ocot. Bylinky ako oregano, tymián či levanduľa majú tiež blahodarné účinky a môžu byť pridávané do krmiva alebo ich môžete použiť na výrobu bylinkových výluhov.

Stres prostredia má tiež negatívny vplyv na zdravie a imunitu sliepok, preto je dôležité minimalizovať stresové faktory v ich prostredí. Zaistite im dostatok priestoru pre pohyb, chránené miesto na odpočinok a vyvarujte sa náhlych zmien, ktoré by ich mohli vyviesť z rovnováhy. Pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu a slnečné svetlo sú tiež kľúčové, pretože pomáhajú pri syntéze vitamínu D, ktorý je pre imunitný systém dôležitý.

Čistota kurína a jeho pravidelná údržba by mali byť samozrejmosťou. Kurín by mal byť suchý, dobre vetraný a pravidelne čistený. Použitím dezinfekčných prostriedkov a prírodných repelentov predídete parazitom a môžete tým tiež prispieť k udržaniu zdravého prostredia pre všetky vaše sliepky. Prevencia je totiž vždy lepšia ako následná liečba. Pravidelná kontrola zdravotného stavu a včasné riešenie akýchkoľvek príznakov choroby môžu zabrániť šíreniu infekcií. Ďalším dôležitým krokom pre váš kŕdeľ je očkovanie proti bežným chorobám.

Starostlivosť o vaše sliepky je jednoducho komplexným poslaním, ktoré síce vyžaduje splnenie viacerých krokov, ale zaistíte tým svojim zvieratám odolnosť, vďaka ktorej budú môcť prežiť dlhý a zdravý život. Investícia do ich starostlivosti sa vám neskôr vráti v podobe zdravého a produktívneho kŕdľa.

Ak vás zaujíma viac zo slepačieho sveta, prípadne chcete podporiť iniciatívu „Vypustite sliepočky z klietok“, sledujte Babičkin dvor na Facebooku, Instagrame, TikToku alebo kliknite na web www.babickindvor.sk.

ČÍTAJ ĎALEJ