Overené dôvody, prečo konzumovať vajíčka

ZDRAVOTNÉ VÝHODY VAJEC

Vajcia sa radia medzi potraviny, ktoré by sme mohli nazvať „superpotraviny“.

Vajíčka obsahujú množstvo živín, ktoré občas v moderných diétach chýbajú. Prinášame Vám zdravotné výhody vajec, potvrdené vedeckými štúdiami.

Vajcia sú neuveriteľne výživné, patria totiž medzi najvýživnejšie potraviny na svete. Je to logické, keďže vajce musí obsahovať všetko potrebné, aby sa z jednej prostej bunky vytvorilo kura.

Jedno väčšie varené vajíčko obsahuje:

Vitamín A: 6 % DDD (doporučenej dennej dávky)

Kyselina listová: 5 % DDD

Vitamín B5: 7 % DDD

Vitamín B12: 9 % DDD

Vitamín B2: 15 % DDD

Fosfor: 9 % DDD

Selén: 22 % DDD

Vajíčka taktiež obsahujú značné množstvo vitamínu D, vitamínu E, vitamínu K, vitamínu B6, vápniku a zinku.

To všetko dohromady so 77 kalóriami, 6 g bielkovinami a 5 g zdravého tuku. Vajce taktiež obsahuje stopové množstvo iných dôležitých živín dôležitých pre zdravie.

Ak máte možnosť siahnuť po vajciach obsahujúcich väčšie množstvo Omega-3, urobte to. Obsahujú totiž viacej EPA, DHA, vitamínu A a vitamínu E.

Vajcia taktiež obsahujú množstvo cholesterolu, avšak nepôsobí nepriaznivo na krvný cholesterol. Jedno vajce obsahuje 212 mg cholesterolu, čo je viac ako polovica doporučenej dennej dávky (300 mg). Je však dôležité uvedomiť si, že cholesterol v strave nemusí nevyhnutne zvyšovať cholesterol v krvi. Pečeň v skutočnosti produkuje veľké množstvo cholesterolu každý deň, keď zjeme vajíčka pečeň iba obmedzí vlastnú produkciu cholesterolu, čo vedie k rovnakému výsledku, ako keby sme si vajce nedali. Odpoveď tela na konzumáciu vajec sa jednotlivo líši:

u 70 % ľudí vajíčka krvný cholesterol nezvyšujú vôbec,

u 30 % ľudí môžu vajíčka mierne zvýšiť hladinu celkového a LDL cholesterolu.

Vajcia zvyšujú „dobrý“ HDL cholesterol. HDL znamená vysokodenzitný lipoprotein ( z angl. High Density Lipoprotein) a je často nazývaný „dobrý“ cholesterol. Ľudia, ktorí majú vyššiu úroveň HDL, majú obvykle menšie riziko infarktu, mozgovej mŕtvice a iných zdravotných problémov. Konzumácia vajec je skvelým spôsobom, ako zvyšovať HDL. V jednej štúdii sa tvrdí, že 2 vajcia denne po dobu 6 týždňov vedú k zvýšeniu HDL o 10 %.

Vajcia obsahujú lutein a zeaxantin, antioxidanty užitočné pre oči – zaisťujú obnovovanie sietnice. Štúdie ukazujú, že príjem adekvátneho množstva živín môže značne obmedziť riziko vzniku šedého zákalu či makulárnej degenerácie, dva časté typy očných porúch. V jednom kontrolovanom testovaní sa preukázalo, že konzumácia 1 – 3 žĺtkov denne po dobu 4 – 5 týždňov zvýšila prítomnosť luteinu v krvi o 28 – 50 % a zeaxantinu v krvi o 112 – 142 %. Vajcia obsahujú veľké množstvo vitamínu A. Nedostatok vitamínu A je najčastejšou príčinou slepoty na svete. 

Bielkoviny sú základnou stavebnou jednotkou ľudského tela. Sú potrebné k tvorbe všetkých tkanív a molekúl určených pre tvorbu stavebných štruktúr. Jedno jediné vajce obsahuje 6 g bielkovín.

ČÍTAJ ĎALEJ