Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?

V súvislosti s vajcami sa najmä v minulosti často skloňovalo slovo cholesterol. Čo to je a ako funguje?

Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Má dôležitú úlohu pri spracovaní tukov z potravy a pri tvorbe žlče, niektorých vitamínov a hormónov. Cholesterol sa čiastočne tvorí priamo v ľudskom tele, najmä v bunkách pečene. Ďalšiu časť prijíma naše telo potravou, predovšetkým zo živočíšnych zdrojov.

Živočíšne zdroje, ktoré obsahujú cholesterol sú napríklad pečeň, vnútornosti, mlieko, mliečne výrobky, mäso a údeniny.

Zaujímavú potravinu v súvislosti s cholesterolom tvoria vajcia. Vaječný žĺtok obsahuje 200 mg cholesterolu, zároveň však vajce obsahuje 1 700 mg lecitínu, ktorý napomáha cholesterol odbúravať. Konzumácia vajec teda nezvyšuje existujúce množstvo cholesterolu v tele (závisí od množstva, veku a genetiky jedinca). Potraviny s vysokým obsahom tukov, najmä saturovaných a transmastných kyselín, majú oveľa väčší vplyv na zdravie srdca ako cholesterol nachádzajúci sa vo vaječnom žĺtku.

Vaječný žĺtok navyše obsahuje vápnik a železo, ktorý v našom tele funguje ako prenášač kyslíka v krvi a je veľmi dôležitý pre náš imunitný systém, energetický metabolizmus a iné dôležité telesné funkcie. Železo nachádzajúce sa vo vaječnom žĺtku je formou hemoglobínového železa, čo je najlepšie absorbovateľná a použiteľná forma železa nachádzajúca sa v potravinách.

A prečo by ste mali jesť bielka? Sú bohatým zdrojom bielkovín, ktoré sú považované za jedny z najdôležitejších výživných látok v našej strave. Jednoducho povedané, ľudské telo využíva bielkoviny pre budovanie nového svalstva a opravu starého. Jedno stredne veľké vajce má približne také isté množstvo bielkovín ako 30 gramov vareného mäsa, rýb alebo hydiny. Vaječná bielkovina je teda nielen najlepším zdrojom bielkovín v našej strave, ale je aj najlacnejšia.

Kedy jesť vajcia?
Najlepšie ráno. Vajcia majú vysoký index sýtosti, takže na raňajky vám dodajú potrebnú energiu a nutričné látky na celý deň. Mnohé štúdie potvrdili, že keď začínate deň vajíčkami, zvýšite si pocit nasýtenia. To je aj dôvod, prečo sa odporúčajú pri redukčných diétach. Vyskúšajte na raňajky napríklad varené vajcia. S varenými vajcami či toastom z tmavého chleba, ktorý je obložený syrom, šunkou, paradajkami s troškou bazalky, začneme deň skutočne dobre.

Lekári aj výživoví poradcovia rozhodne odporúčajú zaradiť vajcia do svojho jedálnička (ideálne 2 až 3 denne). Obsahujú totiž množstvo vitamínov a výživných látok, ktoré sú prospešné pre naše srdce a celkovo zdravý životný štýl. Nehľadajme chyby tam, kde nie sú a radšej začnime preferovať prírodné potraviny a polotovary či fast foody úplne škrtnime zo svojho jedálnička. Mali by sme jesť to, čomu rozumieme. Čítajme zloženie potravín a tabuľky s nutričnými hodnotami. Aj cereálna tyčinka môže mať v sebe toľko cukru, že by sme tomu ani neverili. Mali by sme sa vrátiť k tomu, čo sa kupovalo kedysi – zelenina, ovocie, mäso, vajcia, ryža a zdravé tuky. Do nášho každodenného života zaraďme aj fyzickú aktivitu (aspoň dlhú prechádzku), minimalizujme stres a kvalitne spime.

Pri potravinách dbajme na ich kvalitu a pôvod.

Pred kúpou vajec si skontrolujte krajinu pôvodu vajec a nakupujte iba slovenské vajcia. Sú bez škandálov, pod neustálou kontrolou, čerstvé, zdravé, kvalitné a najmä bezpečné.

Pôvod vajec zistíte podľa pečiatky na škrupine vajec, ktorá musí obsahovať označenie SK.

Každé vajce je navyše označené číselným kódom, na základe ktorého sa dá identifikovať nielen jeho pôvod, ale aj spôsob produkcie.

Prvé číslo na kóde prezrádza, v akom (v akej technológii) systéme chovu bolo vajce vyprodukované:

0 – Ekologický chov (Bio)
1 – Voľný chov (chov vo voľnom výbehu)
2 – Podstielkový chov, voliérový chov
3 – Klietkový chov

Spoločnosť Babičkin dvor, a. s., ktorá produkuje zdravé a slovenské vajcia, je navyše inovátorom v oblasti vajec bez obsahu GMO.
Farmári zo spoločnosti Babičkin dvor sú presvedčení, že pri výrobe krmiva pre nosnice nemajú byť pou­žívané geneticky modifikované plodiny. Bohužiaľ na Slovensku je napr. geneticky modifikovaná sója používaná pre výrobu krmív štandardom, o ktorom sa verejne nehovorí. Spotrebitelia tak často ani netušia, čo im je v potravinách ponúkané. Vajíčka znesené nosnicami, ktorým nebola podaná geneticky modifikovaná sója alebo iné geneticky modifikované plodiny, nie sú na Slo­vensku takmer vôbec k dispozícii.

Spoločnosť Babičkin dvor je navyše držiteľom Značky kvality SK (Slovenské vajcia) a Značky kvality SK GOLD (Babičkine vajcia).

ČÍTAJ ĎALEJ