Prečo je lepšie nakupovať slovenské vajcia?

Priemerný počet nosníc sa v roku 2016 na Slovensku medziročne zvýšil o 1,8 % na hodnotu 6 198,8 tis. kusov. Priemerná znáška na 1 sliepku sa zvýšila medziročne o 1,3 % na 200,2 kusov.

V roku 2016 sme vyprodukovali 1 241 miliónov kusov vajec, čo predstavuje nárast oproti roku 2015 o 3,1 % – o 37 miliónov kusov. Z tejto produkcie bolo 60 % vajec znesených v intenzívnych chovoch, teda na farmách.

V roku 2016 dosiahla spotreba vajec na Slovensku 219 kusov (13,3 kg) na 1 obyvateľa na rok.

V produkcii slepačích vajec je Slovensko dlhodobo sebestačné. V roku 2016 sa sebestačnosť v produkcii vajec dostala na úroveň 104 %. Na Slovensku sa teda vyprodukuje viac vajec, ako sa spotrebuje (o 4 %).

Na základe porovnania výroby a spotreby vajec je zrejmé, že dovoz vajec na Slovensko nie je potrebný. Napriek tomu sa v roku 2016 doviezli na Slovensko konzumné vajcia za 2,6 milióna euro. Najvyšší bol dovoz z Česka v objeme 1,1 milióna euro, Poľska v objeme 869 tisíc euro a Maďarska v objeme 544 tisíc euro.

Túto skutočnosť potvrdzuje aj prieskum, ktorý uskutočnila Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v úvode tohto roku. Prieskum poukázal na to, že na pultoch reťazcov na Slovensku je len 72 % slovenských vajec. Ostatné pochádzajú zo zahraničia.

Dovážané vajcia sú v posledných rokoch spájané s viacerými potravinovými škandálmi. Posledným prípadom sú vajcia z Holandska, ktoré obsahujú pesticíd fipronil, ktorý je pri chove hydiny v EÚ zakázaný.

Štátna veterinárna a potravinárska správa uskutočnila viacero rozsiahlych kontrol na našom území s cieľom zistiť prípadné používanie prípravkov, v ktorých by sa tento pesticíd nachádzal. Celkovo bolo skontrolovaných 64 schválených chovov nosníc. Podľa výsledkov laboratórnych testov neboli v kontrolovaných slovenských chovoch použité žiadne veterinárne lieky za účelom prevencie a terapie ektoparazitov u hydiny.

Preto je veľmi dôležité, aby si spotrebiteľ kontroloval krajinu pôvodu vajec a nakupoval iba slovenské vajcia, ktoré sú bez škandálov, pod neustálou kontrolou, čerstvé, zdravé, kvalitné a najmä bezpečné.

Pôvod vajec spotrebiteľ zistí podľa pečiatky na škrupine vajec, ktorá musí obsahovať označenie SK.

ČÍTAJ ĎALEJ